kruche-ciasteczka-orzechowe-bezglutenowe

G. wyciągnęła dziś z kuchennej szafki foremki do ciasteczek i spytała, czy możemy coś powykrawać. J. od razu zaznaczył, że owe „coś” musi być bezglutenowe 😉

Padło na ciasteczka. A że mieliśmy jeszcze spory zapas orzechów, ciasteczka po prostu musiały być orzechowe.

Przygotowanie zajęło nam naprawdę chwilę. Dzieciaki miały ogromną frajdę przy wykrawaniu, a ciasteczka okazały się przepyszne!

A zatem – do dzieła!

Składniki (z naszych foremek wyszły 3 duże blaszki)

  • 150g mąki (100g mąki ryzowej i 50g mąki ziemniaczanej)
  • 100g mielonych orzechów (mieliśmy laskowe i włoskie)
  • 2 żółtka
  • 50g cukru
  • 110g zimnego masła (najwygodniej pokroić na mniejsze kawałki)

Mąkę, orzechy oraz cukier wysypujemy na stolnicę lub do dużej miski. Robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtka i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy na grubość ok 3-4mm i wykrwawmy ciasteczka.

UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche, więc należy obchodzić się z nim bardzo delikatnie. Przy przekładaniu gotowych ciasteczek na blachę najwygodniej pomóc sobie cienką szpatułką lub nożem, by nie porwać ciasta.

Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 15-18 min.

Kruche ciasteczka orzechowe po upieczeniu

Gotowe ciastka po wystudzeniu zamierzałam udekorować polewą czekoladową w fantazyjne wzory i posypać zmielonymi grubiej orzechami, jednak… nie zdążyłam, bo ciastka zniknęły praktycznie jeszcze ciepłe 😉

Cóż, to jedynie potwierdza, że są naprawdę smaczne!

To jak, kto upiecze? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *