WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA, CZYLI WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM

Pamiętacie suche wafle przekładane kremem kakaowym? Jeśli nie, z pewnością jesteście jeszcze bardzo młodzi 😉 Ja od paru lat reprezentuję już czwartą dekadę i takie rarytasy to smaki mojego dzieciństwa.

Pamiętam, jak moja babcia kręciła domowy krem z masła, cukru i kakao. Najprzyjemniejszym etapem było wybieranie paluchami resztek z wielkiej misy, zwanej fachowo makutrą. (Do dziś mam taką w domu!) Następnie tym pysznym kremem przekładała waflowe blaty jeden po drugim, a na koniec przygniatała całość ciężką
deską do krojenia, na której układała jeszcze cięższe weka lub garnek wypełniony wodą. Wszystko po to, by wafle skleiły się ze sobą i nie rozwarstwiały. To był najtrudniejszy etap całych przygotowań. Najtrudniejszy, bo wymagał od nas nie lada cierpliwości. A wafle od patrzenia nijak nie chciały się skleić 😉 Mimo wszystko warto było czekać!

Później nastały czasy dobrobytu, gdy takie wafelki można było kupić w każdym sklepie – paczkowane, czy na wagę, oblane czekoladą lub w wersji saute. Korzystaliśmy w tego, a makutra zamieszkała w szafce kuchennej, wyjmowana jedynie do kręcenia baby wielkanocnej, czy serników.

Dziś postanowiłam odświeżyć stary przepis z babcinego zeszytu. Moja wersja jest bezglutenowa, a krem zamiast masła i cukru zdominowały daktyle. Mimo to, smak wciąż jest genialny, a wykonanie bardzo proste. Żeby tradycji stało się za dość, ja również przygniotłam wafle ciężarem i dałam im czas na sklejenie, a w mojej kuchni co jakiś czas słychać było to zniecierpliwione „długo jeszcze?” 😉

Do przygotowania wafli z kremem potrzebujemy zaledwie trzech składników, choć zawsze powtarzam, że kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty, więc możecie dodać to, co podsuwa Wam wyobraźnia.

Składniki podstawowe to:

  • Paczka wafli tortowych – u mnie bezglutenowe
  • 200g daktyli bez pestek
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Opcjonalnie możecie wymieszać krem z masłem orzechowym, serkiem mascarpone lub śmietanką kokosową. Możecie również przełożyć wafle naprzemiennie kremem i ulubionym dżemem czy konfiturą. Możliwości są nieograniczone! I to jest w kuchni najpiękniejsze!

Przygotowanie:

Daktyle wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do przykrycia. Odstawiamy na 10-15 minut, by zmiękły. W tym czasie czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i blendujemy na proszek (w ten sposób szybciej się rozpuści i połączy z daktylami). Gdy daktyle zmiękną, osączamy je i przekładamy do blendera z czekoladą. Nie wylewamy wody! Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gęstość regulujemy w razie potrzeby wodą od moczenia daktyli. Krem gotowy!

Wafle przekładamy kremem aż do wyczerpania, następnie przykrywamy ciężkim przedmiotem, by masa skleiła wszystkie warstwy. Gdy zauważymy, że nie rozwarstwiają się na krawędziach, ostrym nożem kroimy blat waflowy na mniejsze kawałki: kwadraty, romby, trójkąty – według uznania.

Ten dziecinnie prosty przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy! A przy tym, do jego wykonania można bez obawy zaangażować dzieci 😉

Skusicie się? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało. A może macie swoje propozycje na dodatki do kremu? Chętnie poczytam w komentarzach.

Smacznego!

tylkomama

2 thoughts on “WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA, CZYLI WAFLE Z KREMEM KAKAOWYM

    1. Oj tak, z awokado też będą świetne! Uwielbiam to, że w kuchni nie ma ograniczeń i można się nawzajem inspirować. Wafle BG są u mnie zawsze dostępne w Netto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings