BEZGLUTENOWA ROLADA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA

Wyobraźcie sobie intensywny, kakaowy kolorGłęboki smak aromatycznej czekolady podkreślony soczystą wiśnią i przełamany słodką figą… Czy może być coś smaczniejszego?… A właśnie, że może! Jeśli połączymy te intensywne smaki z łagodnym budyniem kokosowym, otrzymamy przysmak doskonały. Zachęcam Was do spróbowania, ale uprzedzam… To ciasto uzależnia…

Zanim zdradzę właściwy przepis, kilka wskazówek dotyczących zwijania rolady. Biszkopt bezglutenowy jest dużo bardziej kruchy, zatem należy uważać, by nie złamał się podczas zwijania, a jednocześnie zawinąć na tyle ciasno, by nadać roladzie piękny kształt. W tym celu polecam zwilżyć czystą ściereczkę, w którą delikatnie zawiniemy gorący jeszcze blat ciasta. Ściereczka musi być zwilżona, ale nie mokra! Dalsze instrukcje poniżej.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego sypkiego słodzika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki kakao

Budyń kokosowy:

  • ½ l mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 150g wiórków kokosowych
  • miód/syrop z agawy do smaku, wg uznania
  • 2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej + ¼ szkl wody
  • ewentualnie 3 łyżeczki żelatyny lub agaru

Dodatki:

  • konfitura wiśniowa
  • figi do dekoracji
  • polewa czekoladowa (gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka)

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temp 180°C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Na koniec masę delikatnie łączymy z mąką, sodą i kakao. Wylewamy do wyłożonej papierem* formy – najlepiej prostokątnej i wkładamy do piekarnika na ok 10-12 minut.

* Dobrze jest zostawić zapas papieru po bokach formy, żeby z łatwością można było wyjąć biszkopt, trzymając za wystające brzegi.

Gorący biszkopt wyjmujemy ostrożnie z blachy i przekładamy na czysty kawałek papieru do pieczenia, odwracając go wierzchem do dołu. Następnie ostrożnie zdejmujemy papier, w którym piekł się biszkopt, przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i zawijamy wzdłuż dłuższego boku tak, żeby ściereczka była wewnątrz rulonu. Zwinięty rulon zabezpieczamy papierem i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy budyń. Żelatynę/agar zalewamy odrobiną wody, by napęczniała. Mleko kokosowe podgrzewamy wraz z wiórkami, często mieszając. Gdy będzie ciepłe, dodajemy syrop z agawy oraz olej kokosowy. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do gorącego mleka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy, by budyń się zagotował. Gdy na dnie zaczną pojawiać się bąble, zdejmujemy z palnika, dodajemy napęczniałą żelatynę lub agar przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Roladę delikatnie rozwijamy, uważając, by nie pękła. Ostrożnie nakładamy gęstniejący budyń i rozprowadzamy go równomiernie, zostawiając ok 2cm przy brzegu. Masę budyniową smarujemy konfiturą wiśniową i wspomagając się papierem do pieczenia, zwijamy w miarę możliwości ciasno roladę, którą na koniec ponownie owijamy papierem i odstawiamy do lodówki na minimum 6-8 godzin (najlepiej na całą noc).

Gotową roladę polewamy polewą czekoladową przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i dekorujemy ulubionymi owocami. U nas sezon figowy, więc pomyślałam, że idealnie przełamią wyrazisty smak gorzkiej czekolady. Latem uwielbiam dekorować roladę owocami leśnymi: borówkami, malinami, porzeczkami, czy jeżynami. Przepięknie wygląda również z sezonie świątecznym, cała w cytrusach, oprószona cynamonem… Dajcie znać, z jakimi dodatkami zagości na Waszych stołach.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings