BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ – BEZ CUKRU I JAJEK

Często powtarzam, że jesień – choć wietrzna i dżdżysta – to jednak wdzięczna pora roku. Pełna ciepłych, żółto-czerwono-złotych barw i aromatów, które otulają nas, niczym ciepły koc, po powrocie z jesiennego spaceru. Jesienią mój dom pachnie korzennymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem i anyżem. To czas, kiedy chętnie sięgam po aromatyczne herbaty, owsianki i rozgrzewające korzenie. A skoro korzenne klimaty – to nie może zabraknąć królowej szarlotki…

Dzisiejsza propozycja to kruche, orzechowe ciasto bez dodatku cukru, ani jaj. Jeśli obawiacie się, że będzie zbyt kruche, możecie dołożyć do ciasta 2 żółtka, ale nie jest to konieczne.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szkl dowolnych mielonych orzechów
  • ½ szkl mąki ryżowej
  • ½ szkl mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • ½ szkl płatków owsianych bezglutenowych w całości
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g zimnego masła
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • Ok 6-8 jabłek średniej wielkości
  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny (można pominąć)

Kruszonka:

  • 35g masła
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • ½ szkl mielonych orzechów
  • ½ szkl mąki ryżowej

Z podanych składników ugniatamy ciasto i wyklejamy nim dno formy (u mnie tortownica 24cm).  Składniki na kruszonkę zagniatamy razem i wkładamy do lodówki.

Jabłka oraz gruszkę kroimy na kawałki, oprószamy przyprawami i dusimy chwilę na maśle. Na koniec dodajemy miód i mieszamy. Przekładamy na spód ciasta, posypujemy żurawiną i obficie kruszonką. Pieczemy w 170°C przez 30-40 minut, uważając, żeby się nie przypaliło.

Ciasto wychodzi dość kruche, jeśli obawiacie się, że wpłynie to na walory estetyczne, można dodać jajko, które bardziej sklei spód.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings