BEZGLUTENOWE CIASTECZKA JABŁKOWO-OWSIANE BEZ CUKRU

U teściów obrodziła jabłonka. Nikt nie pamięta, jaka to odmiana, ale to przecież bez znaczenia – liczy się smak jabłuszek, które są kruche i soczyste, lekko kwaskowe, zatem nie za słodkie. Słowem – jabłkowe „niebo w gębie”.

Wśród wielu zalet, na które niewątpliwie składa się fakt, że jabłka rosną naturalnie, bez sztucznych oprysków i nawozów, mają niestety jedną wadę – szybko się psują, więc trzeba je pałaszować na bieżąco lub przerabiać na pyszne musy, kompoty, czy prażyć, by były idealne do jesiennej szarlotki. Pośród dzisiejszych wariacji na temat jabłek przypomniał mi się smak owsianki z jabłkami i cynamonem, a że byliśmy już po śniadaniu, wymyśliłam jabłkowe ciasteczka a’la owsianka.

Ciasteczka powstały na wzór najłatwiejszych na świecie ciasteczek owsiano-bananowych. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia mąki, zatem są bezglutenowe, nie zawierają też cukru (nie licząc fruktozy z jabłek) i z pewnością zaspokoją potrzebę „czegoś słodkiego do kawy” bez wyrzutów sumienia. Spróbujcie. Będą świetną przekąską na drugie śniadanie, czy podwieczorek. I na pewno zdrowszą alternatywą dla sklepowych ciastek.

Składniki:

  • 6-7 jabłek  
  • 1 szkl płatków owsianych
  • ½ szkl orzechów/migdałów
  • garść żurawiny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i zasypujemy cynamonem. Połowę płatków owsianych dodajemy do jabłek, drugą połowę mielimy w malakserze wraz z orzechami i żurawiną (nie musi być drobno). Łączymy z jabłkami, mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę masła orzechowego.

Dłońmi formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 170°C. Moje ciastka piekły się 22 minuty, najlepiej nastawić zegar na 20 minut i sprawdzić, czy nie zaczynają się przypalać. Zdejmujemy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu! To ważne, bo ciasteczka są miękkie w środku i zdejmowane na gorąco mogą stracić kształt.

Tip

Przygotowując ciasteczka, z podanych proporcji zmieściło mi się na blasze 12 sztuk i całkiem sporo masy jeszcze zostało. Myślę, że ulepiłabym z niej jeszcze co najmniej 3 ciasteczka. Prawdę mówiąc, nie bardzo chciało mi się wyciągać drugą blachę dla 3 ciasteczek, więc przełożyłam pozostałą masę jabłkową do mniejszej miseczki, zalałam mlekiem, by na drugi dzień delektować się pyszną owsianką overnight, którą można wzbogacić o ulubione dodatki.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings