BEZGLUTENŻOWE DROŻDÓWKI Z OWOCAMI

Kiedy zaczynaliśmy naszą bezglutenową przygodę, największym wyzwaniem było dla mnie ciasto drożdżowe. Trudno było uzyskać idealną konsystencję bezglutenowego drożdżowca, który w dodatku nie wysycha na kamień zaraz po wystudzeniu. Nie zliczę, ile nieudanych prób lądowało w koszu na bioodpady…

Dodatkowo punktowana była oczywiście odpowiednia puszystość ciasta i jego smak – również następnego dnia, a także możliwość zamrożenia nadmiaru.

Muszę przyznać nieskromnie, że powiedzenie „trening czyni mistrza” znajduje zastosowanie w tym przypadku, bo oto, po wielu mniej lub bardziej udanych próbach, wreszcie zaserwowałam mojej rodzinie rewelacyjne drożdżówki bezglutenowe z owocami i kruszonką, których nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie.

Zanim podzielę się z Wami przepisem, zdradzę kilka trików, które „zrobiły robotę”, a których wcześniej nie traktowałam poważnie… Cóż, człowiek uczy się na błędach – Wy możecie śmiało skorzystać z moich 😉

Przede wszystkim, drożdże – i wszystko, co z nich powstaje – lubią ciepło. Dajcie im chwilę po wyjęciu z lodówki, by „doszły do siebie” i złapały temperaturę otoczenia.

Drożdże nie lubią, gdy parzy – choć są ciepłolubne, to nie należy traktować ich zbyt gorącym płynem, bo zabijemy całe życie, jakie się w nich toczy i nie wyrosną.

Drożdże nie lubią pośpiechu – kiedy należy odstawić ciasto do wyrośnięcia – to należy potraktować to dosłownie i nie zaglądać do niego co 5 minut.

Wreszcie – drożdżowe ciasto, które zbyt mocno podsypiemy mąką zrobi się twarde i zbite. Jeśli uciążliwie mocno klei się do rąk, spróbujmy wyrabiania mikserem, a tłuszcz, który również pomaga pozbyć się kleistej konsystencji, dodajmy na samym końcu.

Moje drożdżówki wyrastały dwukrotnie. Drożdże, jak już wspomniałam, lubią, gdy damy im czas. Pierwsze wyrastanie ciasta zaraz po wyrobieniu, a drugie – już uformowane na blasze. Nie radzę pomijać tego etapu!

Gdy mamy już wszystkie wskazówki, przystępujemy do dzieła!

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szkl mleka + 1/3 szkl
  • ½ szkl cukru
  • 250g mąki ryżowej
  • 90g maki z tapioki
  • 70g mąki z amarantusa
  • 60g mąki jaglanej
  • 1 całe jajko 4 żółtka
  • 100g roztopionego masła
  • 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej
  • Dowolne owoce
  • Kruszonka:
    • 40g mąki ryżowej
    • 20g mąki z tapioki
    • 40g cukru
    • 50g zimnego masła

Mleko podgrzewamy, by było ciepłe, lecz nie gorące. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozcieramy z niewielka ilością cukru. Gdy się rozpuszczą, dolewamy 1/3 szkl ciepłego mleka i odstawiamy, by zaczęły pracować. W tym czasie przesiewamy do miski wszystkie rodzaje mąki i dodajemy łuskę babki jajowatej. Jajko, żółtka oraz cukier miksujemy na puszysty kogel-mogel. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, mieszamy, następnie dodajemy kogel-mogel, pozostałe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto, podlewając stopniowo roztopionym masłem. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 40 minut). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, zagniatając dłonią wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje (u mnie wyszło 12 sztuk), formujemy niewielkie kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Staramy się zostawić spore odstępy, gdyż ciasto rośnie podczas pieczenia. Gotowe drożdżówki posypujemy kruszonką i dekorujemy ulubionymi owocami i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Wykorzystuję ten czas do nagrzania piekarnika do 170°C. Drożdżówki pieczemy ok 10-13 minut. W zależności od piekarnika i wielkości drożdżówek, czas może się wydłużyć, dlatego warto nastawić zegar na 10 minut i po tym czasie sprawdzić, czy się nie przypalają.

Smakują wyśmienicie również na drugi dzień. Udało mi się także zamrozić kilka sztuk na próbę. Po rozmrożeniu umieściłam je na 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 120°C by nabrały świeżości.

Polecam i czekam na Wasze opinie!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings