BEZGLUTENOWE PĄCZKI JABŁKOWE Z CYNAMONEM – TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty Czwartek to jeden z moich ulubionych dni w kalendarzu. Ktokolwiek wymyślił dzień, w którym można bezkarnie objadać się smakowitymi wypiekami, powinien dostać Nobla! Niezależnie od tego, czy wolicie chrust, czy pączusie – czy z nadzieniem różanym, czy z czekoladą, albo bez nadzienia. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie, czy nie liczycie kalorii. Niezależnie od tego, czy na co dzień jesteście łasuchami, czy wolicie schabowego z kapustą – ten wyjątkowy dzień wymaga wyjątkowej oprawy! Dlatego proponuję Wam dzisiaj przepyszne pączki w wydaniu bezglutenowym.

Przepis jest moim kompromisem pomiędzy tradycyjnymi pączkami na drożdżach a inspiracją, której w kuchni nie może zabraknąć. Tym razem w wydaniu a’la szarlotka – z jabłkami i cynamonem.

Efekt? – moje łasuchy wylizały talerze, a to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki:

  • 50g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 szkl dowolnego mleka
  • 1 łyżka łuski babki jajowatej
  • 3 jabłka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 90g masła
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 60g skrobi kukurydzianej
  • 90g mąki jaglanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 2 duże łyżki mieszanki mąk (u mnie mixB firmy Shaer)
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • Tłuszcz do smażenia

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, a następnie przekładamy na sito i odstawiamy, by pozbyć się nadmiaru soku.

Z drożdży, odrobiny cukru i mleka robimy zaczyn i odstawiamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego łyżkę łuski babki jajowatej, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Żółtka mieszamy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Wszystkie mąki mieszamy w dużej misie, dodajemy kolejno drożdże, masę jajeczną, mleko z babką jajowatą i mieszamy. Jabłka łączymy z cynamonem, dodajemy do ciasta i mieszamy dodając stopniowo roztopione masło i spirytus. Mieszamy drewniana łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podgrzewamy tłuszcz. W międzyczasie ciasto lekko wyrabiamy, jeśli jest zbyt luźne, można delikatnie podsypać mąką, jednak nie za dużo, bo zrobisię zbite i pączki wyjdą twarde.

Stolnicę wysypujemy mąką bezglutenową, następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie pączki. Odkładamy na obsypaną mąką stolnicę. Gdy tłuszcz jest dosyć ciepły, wkładamy pączki i pieczemy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe pączki dekorujemy według upodobania. Można nadziać ulubionym dżemem, kremem, czekoladą, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Są puszyste w środku, a dzięki jabłkom są wilgotne i miękkie.

Cynamon można pominąć, jeśli nie lubicie smaku (lub zapachu) korzennych przypraw. U nas okazał się oryginalnym zaskoczeniem, dzięki czemu pączki nabrały zupełnie innego smaku.

Dajcie znać, czy Wam również zasmakowały.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings