BEZGLUTENOWE PĄCZKI KOKOSOWE

Tłusty Czwartek wymaga ofiar – mimo to, wolę przez kolejny tydzień nie wchodzić na wagę, niż oprzeć się tym drożdżowym cudeńkom. Przepis na bezglutenowe pączki znajduje się już na blogu, ale te, które proponuję Wam dzisiaj są całkowicie inne, bo kokosowe.

Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie jadłam kokosowych pączków i pewnie dalej by tak pozostało, gdyby nie przypadek. Choć w życiu podobno nie ma przypadków, zatem może było to po prostu przeznaczenie? Szykując składniki do wypieku tradycyjnych bezglutenowych pączków ze sprawdzonego już przepisu, wypadła mi z szafki paczuszka wiórków kokosowych… To był znak… Poeksperymentowałam trochę ze składnikami. W lodówce znalazłam jeszcze jogurt kokosowy, więc postanowiłam go wykorzystać. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pączki nie zawierają jajek, a mimo to są miękkie i puszyste, bardzo aromatyczne, ale nie nachalne w smaku. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy przepada za kokosowym smakiem tak bardzo, jak ja, ale te pączki – pomimo iż są kokosowe – nie przytłaczają swoją „kokosowością”.

Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i zagoszczą na Waszych stołach w myśl tłustoczwartkowej tradycji.

Bezglutenowe pączki kokosowe – składniki

  • 100g jogurtu kokosowego (można zastąpić naturalnym)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżka łuski babki jajowatej
  • 30g drożdży
  • 80ml letniego mleka lub mleczka kokosowego
  • 3 łyżki słodzidła – cukier/miód/ksylitol – wedle uznania
  • 80 g roztopionego masła
  • 120g mąki ryżowej
  • 80g mąki gryczanej lub z amarantusa (można pomieszać)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki z tapioki
  • 1 łyżka spirytusu
  • Tłuszcz do smażenia
  • Ulubione nadzienie

Zaczynamy

Łuskę babki jajowatej i wiórki kokosowe mieszamy z jogurtem i odstawiamy na ok 30 minut. W międzyczasie podgrzewamy lekko mleko i roztapiamy masło. Drożdże kruszymy i rozcieramy z łyżką miodu/cukru, zalewamy odrobiną letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy do większego naczynia. Dodajemy pozostały cukier lub inny słodzik. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jogurt i resztę mleka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Dodajemy spirytus i na koniec roztopione masło i wyrabiamy.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok 1 – 1,5 godziny.

Stolnicę lub blat kuchenny wysypujemy delikatnie mąką. Przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy dłońmi, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, tak, by ciasto nie zrobiło się zbyt gęste i twarde.

Odrywamy niewielkie kawałeczki ciasta i formujemy dłońmi pączki, które układamy na blacie i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i koniecznie przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wyciągać gotowe pączki.

Tłuszcz nie powinien być zbyt gorący, bo pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Kiedy tłuszcz będzie za zimny, pączki wchłoną go w nadmiarze i będą niesmaczne.

Polecam szczerze zakup specjalnego termometru z długim szpikulcem (kosztuje parę złotych, a naprawdę ułatwia proces smażenia). Jeśli nie macie termometru, najlepiej będzie wykonać próbę, wrzucając jednego pączka i obserwując, jak  długo wypływa, kiedy zaczyna się rumienić, czy jest dopieczony w środku i czy nie chłonie zbyt dużo tłuszczu.

Kiedy uda nam się ustawić odpowiednia temperaturę, smażymy pączki partiami na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki wykładamy na papierowy ręcznik, a następnie szprycujemy ulubionym nadzieniem. Jeśli lubicie lukrowane pączki, polecam lukrować je jeszcze ciepłe. Jeśli wolicie pączki z cukrem pudrem – koniecznie odczekajcie, aż całkowicie przestygną. Inaczej cukier rozpuści się i pączki go wchłoną, zamiast pozostawić efekt przyprószonych śniegiem.

Życzę Wam pysznego Tłustego Czwartku! A jeśli skorzystacie z przepisu na kokosowe bezglutenowe pączki, koniecznie dajcie mi znać, jak Wam wyszły i czy smakowały.

PS polecam Wam również bezglutenowe faworki, na które przepis znajdziecie tutaj.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings