BEZGLUTENOWE PYZY NA PARZE CZYLI PAMPUCHY

W zeszycie Babci widnieją jako pyzy na parze. Sąsiadka mówiła o nich: pampuchy. A ja po prostu delektowałam się ich delikatnym smakiem i prosiłam o dokładkę.:)

Odkąd z diety Syna (a tym samym w dużej mierze również reszty domowników) wykluczyliśmy mąkę pszenną, pyzy na parze odeszły w zapomnienie, bo jakoś bałam się w ogóle próbować z bezglutenowych mieszanek.

Aż do teraz, kiedy zupełnie spontanicznie, trochę w ramach zero-waste (by nie zmarnowała się resztka drożdży za 1,20zł…) postanowiłam stawić im czoła i tak oto powstały moje bezglutenowe pyzy na parze. Jak na pierwszy raz, nieskromnie powiem, że wyszły mi caaaaaałkiem nieźle.

W przepisie wykorzystałam mąki: ryżową, owsianą i z tapioki. Dodatek owsianej sprawia, że pyzy nie są tak bielusieńkie, jak te w tradycyjnej, pszennej wersji, ale test smaku przeszły na 5+

Łapcie przepis i do dzieła!

Składniki na 6 szt:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące!)
  • Szczypta soli
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki z tapioki
  • 70g mąki owsianej
  • 1 czubata łyżka łuski babki jajowatej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub roztopionego masła

Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłego mleka (można dodać odrobinę cukru) i odstawiam, by zaczęły pracować. W międzyczasie do reszty mleka wsypuję łuskę babki jajowatej, dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Po chwili masa nabierze konsystencji kisielu i o to właśnie chodzi. Kiedy drożdże zwiększą swoja objętość, wlewam je do mąki, dodaję „kisiel” z babki i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po ok 30-40 minutach z ciasta odrywam kawałeczki i lepię pyzy (mojego ciasta nie podsypywałam mąką, nie kleiło się do rąk). Gotowe pyzy przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze na ok 15 minut.

Garnek do gotowania na parze (a raczej jego wkład) dobrze jest przesmarować oliwą, by uniknąć przywierania pyz. Oczywiście nie wpłynie to na ich smak, ale na estetykę już tak i dodatkowo będzie Wam trudniej wyjąć je z garnka. Gotujemy na parze pod przykryciem ok 3-5 minut (w zależności od wielkości pyz, jakie ulepicie).

Pyzy bezglutenowe niestety trochę pękają podczas wyrastania, ale to chyba urok bezglutenowego ciasta na bazie drożdży. Podobne pęknięcia zauważam również w pączkach i drożdżówkach, więc najwyraźniej tak już mają. Kto wie, być może pokuszę się kiedyś o stworzenie przepisu na niepękające pyzy? Póki co, jestem zachwycona efektem tego pomysłu i gorąco zachęcam Was do jego wypróbowania.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings