BEZGLUTENOWY SERNIK BANANOWY BEZ CUKRU

Moja Babcia, która przekazała mi w genach smykałkę do pieczenia, była raczej zdania, że receptury są po to, by się ich trzymać. W swoim magicznym zeszycie z przepisami zgromadziła mnóstwo klasyków, z którymi, według Babci, rzeczywiście „grzech byłby eksperymentować”. Po części zgadzam się z tym zdaniem. Nie eksperymentuję z lekkim, jak puch sernikiem, pachnącym drożdżowcem, który słynął w całym mieście, czy babką marmurkową z orzechami. Nie wyobrażam sobie, by te ciasta w ogóle mogły smakować jeszcze lepiej.

Babci nie ma już z nami, niestety. Tym bardziej, pewne przepisy nabrały w swej klasycznej wersji nowego smaku – smaku wspomnień z czasów, gdy to Ona serwowała je na stół. Smaku, którego nie chcę zapomnieć.

Magiczny zeszyt Babci towarzyszy mi teraz w mojej kuchni. Znajduję tam, obok wspomnianych klasyków, przepisy, które Ukochana Babunia gromadziła w ciągu całego, jak mniemam, dorosłego życia. Zauważam też całkiem sporo skreśleń i dopisków na marginesie. Myślę, że to doskonały dowód na to, że kuchnia to idealna przestrzeń do poszukiwania nowych rozwiązań.

Niedawno dokonałam podobnego odkrycia. Efektem jest kremowy sernik bananowy, bez glutenu, bez dodatku cukru, którym dzielę się w tym przepisie:

Sernik bananowy – Składniki na spód:

  • 100g mieszanki dowolnych orzechów i migdałów
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 0,5 banana
  • 2-3 daktyle
  • 1 łyżka kakao lub 30g gorzkiej czekolady dobrej jakości

Orzechy i migdały wrzucamy do blendera i mielimy na mąkę. (Można użyć tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta, nie muszą być idealnie zmielone.) Dodajemy daktyle (bez namaczania), rozdrabniamy w trybie pulsacyjnym, następnie dodajemy banana, kakao i masło orzechowe. Powstałą masę przekładamy do miski i łączymy z mąką. Ciastem wypełniamy spód formy i odkładamy do lodówki.

Składniki na masę:

  • 250g półtłustego twarogu
  • 3,5 dojrzałego banana
  • 2 dojrzałe gruszki (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 całe jaja

Twaróg przeciskamy kilka razy przez praskę do uzyskania kremowej masy. Gruszki i banany rozdrabniamy w blenderze i łączymy z twarogiem. Dodajemy jajka i cały czas miksując, łyżka po łyżce wsypujemy mąkę.

Gotow masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej w temp 160°C ok 60-70 minut.

Upieczony sernik należy porządnie schłodzić przed krojeniem i to jego jedyna wada 🙂 Za to gwarantuję Wam, że smak wynagradza ten czas oczekiwania. Wystudzony sernik można polać roztopioną czekoladą z odrobiną mleka, ale bez polewy również smakuje doskonale!

Polecam i życzę smacznego! A przy okazji zachęcam Was do własnych eksperymentów w kuchni, bo dokładnie w taki sposób powstają nowe przepisy.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings