BEZGLUTENOWY SERNIK KOKOSOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Uwielbiam serniki! Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach… I choć zdecydowanie bardziej smakują mi te tradycyjne, wypiekane, to ostatnio coraz częściej przekonuję się do wersji na zimno – bez pieczenia.

Na moje urodziny przygotowałam dla swoich gości coś naprawdę wyjątkowego: sernik kokosowy na spodzie daktylowym. Oczywiście bezglutenowy. Efekt WOW osiągnięty. Goście byli zachwyceni, a ja z dumą patrzyłam, jak kolejne kawałki znikają z patery. To dla mnie najlepszy dowód na to, że sernik był naprawdę smaczny.

Jego przygotowanie jest banalnie proste! Tu się po prostu nie ma co nie udać 😉 Jeśli lubicie kokosowe smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na spód:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka daktyli bez pestek
  • 50-60g masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub łyżka kakao (można pominąć)

Składniki na masę:

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 200g jogurtu greckiego
  • Tabliczka białej czekolady lub cukier puder/inny słodzik do smaku
  • Łyżka żelatyny
  • 100g wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie blendujemy płatki owsiane na mąkę. Masło lub olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Jeśli używamy czekolady, można rozpuścić ja razem z tłuszczem. Namoczone daktyle osaczamy i blendujemy na gęstą masę. Wszystkie składniki łączymy razem do powstania gęstego ciasta i wykładamy nim dno formy wyłożone wcześniej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Gotową foremkę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Czas na krem…

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Mleczko kokosowe* mieszamy z jogurtem na gładką masę. Polecam robić to za pomocą ręcznej rozetki lub łyżki, bo mikser przy tak płynnej masie może narobić bałaganu. Dodajemy słodzik lub rozpuszczoną wcześniej i wystudzoną czekoladę. Na tym etapie można też dodać wiórki kokosowe, ale jeśli zależy Wam na idealnie gładkiej konsystencji serniczka, nie trzeba ich dodawać – i bez tego sernik ma mocno kokosowy smak i aromat. Żelatynę lekko podgrzewamy tylko do uzyskania płynnej konsystencji i hartujemy kilkoma łyżkami masy kokosowej. Na tym etapie należy dokładnie wmieszać masę w rozpuszczoną żelatynę, by nie powstały grudki. Zahartowaną w ten sposób żelatynę przelewamy do masy kokosowej i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy na schłodzony spód i umieszczamy w lodówce na kilka godzin do całkowitego ściągnięcia się masy.

Dekorujemy wg upodobania 😉 

*do przygotowania sernika wykorzystujemy całe puszki mleczka kokosowego. Przygotowując krem lub deser, w którym mleczko kokosowe zastępuje np. bitą śmietanę, ważne jest, by z puszki wyjąć jedynie stałą część masy, by można ją było ubić. W przypadku sernika, do którego i tak dodamy żelatynę to nie jest tak istotne, dlatego mleczko nie musi być wcześniej schłodzone i nie musimy oddzielać stałej części od płynnej.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings