BROWNIE ZERO-WASTE

Nie znam osoby, która nie skusiłaby się na brownie! Intensywny w smaku, „czekoladowy zakalec„, jak nazywa je moja przyjaciółka, podbija serca czekoladożerców na całym świecie.

Nic dziwnego, że przepisów na brownie jest całe mnóstwo. Jedne z mąką, inne bez; kombinacje z wykorzystaniem warzyw i owoców, albo wegańskie, bez użycia masła i jajek; serwowane na ciepło lub na zimno… Z pewnością każdy miłośnik czekolady znajdzie w tym dziale coś dla siebie.

Na blogu jest już mój przepis na brownie bezglutenowe, bez dodatku mąki, zatem bezpieczne dla osób unikających glutenu. Polecam go szczególnie osobom początkującym w bezglutenowej kuchni, bo jest prosty w przygotowaniu i nie ma możliwości, by się nie udało. Przepis, który znajdziecie poniżej jest jego lekką modyfikacją, równie niewymagającą i równie smaczną przy okazji.

Jak wiecie, jestem zwolenniczką kuchni zero-waste, czyli takiej, w której nic (albo prawie nic) się nie marnuje. Takie też jest moje dzisiejsze brownie, do którego postanowiłam wykorzystać białka jajek, jakie zostały mi po smażeniu faworków. Mogłam je oczywiście zamrozić i zużyć do przygotowania bezy, ale ponieważ dawno nie było w moim domu brownie – tadaaam – oto jest!

  • 200g gorzkiej czekolady dobrej jakości (to ważne, gdyż zależy nam na tym, by brownie było jak najbardziej czekoladowe, a nie nafaszerowane sztucznymi dodatkami. Poza tym, im więcej dziwnych tworów w czekoladzie, tym większe prawdopodobieństwo zwarzenia podczas podgrzewania, a tego z pewnością nie chcemy!)
  • 120g masła
  • 4-5 białek
  • 3 łyżki syropu klonowego lub cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie desery, możecie dodać więcej)

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w rondelku, pilnując, by masa się nie przypaliła. Zdejmuję z ognia, dodaję syrop klonowy i odstawiam, by lekko przestygła. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 170°C. Ubijam białka na sztywną pianę. Jeśli używacie cukru lub ksylitolu zamiast syropu, dodajcie go podczas ubijania białek.

Białka delikatnie łączę z masą czekoladową i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiam do piekarnika na ok 25-30 minut.

Pamiętajcie, że brownie nie rośnie wysokie, więc jeśli wyjmiecie z piekarnika płaski placuszek nie załamujcie rąk – wszystko jest tak, jak być powinno. Jeśli natomiast nie odpowiada Wam zakalcowa, mokra konsystencja, można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia bez glutenu lub pół łyżeczki sody.

Brownie smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie udekorować je kleksem bitej śmietany i owocami, podać na gorąco z kulka ulubionych lodów, albo po prostu pokroić na kawałeczki i szamać jak ciasteczko.

Polecam i czekam na Wasze komentarze!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings