CIASTECZKA OWSIANE BEZ CUKRU

Każda zmiana wymaga czasu. To proces, który zaczyna się od małych kroków. Często pierwszym z nich jest uświadomienie sobie pewnych rzeczy, np. składu produktów, które kupujemy i spożywamy na co dzień.

Pamiętam, że w moim domu wcale nie zaczęło się od walki z cukrem, a z olejem palmowym… A wszystko za sprawą Ulicy Sezamkowej i pewnej przesympatycznej szympansicy, która uświadomiła nam, że produkcja oleju palmowego pozbawia naturalnego środowiska wielu gatunków zwierząt. Zaczęło się od wnikliwej analizy składu wszystkich rzeczy, jakie lądują w naszym koszu z zakupami. W ten sposób ograniczyliśmy spożycie wielu sklepowych słodkości, które zastąpiliśmy domową – zdrowszą i w moim odczuciu o wiele smaczniejszą alternatywą.

Tak było również z ciasteczkami. Owsiane ciasteczka powstają dosłownie w kilka chwil, więc są idealną propozycją na przyjęcie niespodziewanych gości, czy drugie śniadanie. Co więcej – za każdym razem za sprawą dodatków możemy wyczarować nieco inny smak, dzięki czemu tak szybko się nie znudzą.

Do przygotowania tych prostych i smacznych ciasteczek wykorzystuję produkty, które zazwyczaj mam w swojej kuchennej szafce, nie wymaga to zatem ode mnie wyprawy po zakupy, ani szczególnego trzymania się przepisu. Wystarczy garść ulubionych orzechów i bakalii, do tego pestki i dojrzały banan, który równie dobrze można zastąpić utartym jabłkiem, czy musem z moreli lub puree z batata.

! Pamiętajcie, że przygotowując ciasteczka owsiane dla osób na diecie bezglutenowej należy zawsze wybierać płatki owsiane z oznaczeniem przekreślonego kłosa, czyli takie, które będą bezpieczne dla osób nie tolerujących glutenu.

Ciasteczka owsiane bez cukru – składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • garść suszonych daktyli lub śliwek
  • ½ szkl płatków owsianych + ¼ szkl
  • garść żurawiny
  • garść ulubionych orzechów lub migdałów (jeśli lubicie orzechowy smak, można dać więcej)
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • garść ziaren siemienia lnianego
  • opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego
  • gwentualnie: garść wiórków kokosowych/łyżka masła orzechowego/migdałowego/ekstrakt waniliowy/kawałki czekolady/kawałki suszonych owoców… co lubicie!

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10-15 minut, by zmiękły. Osączamy, ale nie wylewamy wody – może się przydać, gdyby konsystencja ciasteczek okazała się zbyt gęsta.

Suche składniki z wyjątkiem ¼ szkl płatków owsianych i siemienia lnianego umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy niezbyt długo (nie musi być drobno). Dodajemy pokrojonego na mniejsze cząstki banana i daktyle i wszystko miksujemy do połączenia. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się lepić, podlewamy odrobiną wody od namoczenia daktyli i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pozostałą cześć płatków owsianych w całości oraz ziarna siemienia lnianego i mieszamy rękoma. Z powstałej masy formujemy niewielkie ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając.

Pieczemy w 180°C ok 10-12 minut.

I gotowe! Prawda, że to dziecinnie prosty przepis? Co więcej – ciasto nie wyrasta, więc nie ma obawy, że zrobi się zakalec. Nie ma w nich także mąki, czy surowych składników, zatem nie trzeba się martwić, że coś się nie dopiecze. One po prostu nie mogą się nie udać!

Propozycja podania

Ciasteczka owsiane smakują wybornie w każdej wersji, ale mogą stanowić także doskonały dodatek do deserów lub jako spód szarlotki, czy sernika. Często dekoruję nimi owsiankę lub budyń jaglany, a gdy zostanie kilka sztuk i jest zdecydowania zbyt mało, żeby poczęstować gości, rozdrabniam je w blenderze i posypuję nimi desery z bitej śmietany lub lody.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings