DYNIOWE RACUSZKI/DYNIOWE BUŁECZKI BEZ GLUTENU

Dawno nie wrzucałam tutaj żadnego przepisu. Ostatnio tak bardzo pochłonęła mnie praca nad ebookiem, że zapominam o bożym świecie. Są jednak tego plusy, jak choćby przepis na te cudowne dyniowe bułeczki/racuszki. Zdradzę Wam, że przepis pochodzi właśnie ze świątecznego ebooka, gdzie oprócz dyniowych smakołyków znajdziecie ponad 30 przepisów na słodkie świąteczne przysmaki, oczywiście w bezglutenowym wydaniu. Premiera ebooka już wkrótce!

Dyniowe racuszki „chodziły za mną” od dawna.

Odkąd odkryłam ten przepis, stał się jednym z moich ulubionych! Jest nieskomplikowany, choć bazuje na drożdżach – nie wymaga wyrastania, a poza tym – można przygotować z niego dwa kompletnie różne dania. (Szczegóły poniżej).

Smażąc na natłuszczonej patelni w kilka chwil wyczarujemy wyśmienite dyniowe racuszki, którymi zachwyci się cała rodzina. Gdy dodamy trochę więcej mąki i nagrzejemy piekarnik, będziemy mogli cieszyć się świeżutkimi i pulchnymi bułeczkami dyniowymi, które można zjadać na słodko lub na słono, albo też – dla niecierpliwych – całkiem saute!

Ach, dość już tego gadania (pisania…), bo ślinka mi cieknie na samą myśl. Zabierzmy się zatem do pracy.

Potrzebne będą:

  • 200ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 100g mąki ryżowej (+ 100g do bułeczek)
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 70g mąki gryczanej lub z cieciorki
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 200g dyni startej na tarce
  • 150g zmielonego białego sera
  • *30g masła (do bułeczek)

Racuszki

Drożdże kruszymy, zalewamy odrobiną mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy, by zaczęły pracować. W międzyczasie mieszamy w misce wszystkie rodzaje mąk, dodajemy mielony len. Jajko ucieramy z cukrem. Gdy zaczyn drożdżowy zaczyna puchnąć, dodajemy go do mąki, wlewamy resztę mleka, jajko, dynię i ser. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Na tym etapie ciasto jest dość luźne, idealne do smażenia racuszków na rozgrzanej patelni.

Bułeczki

W celu przygotowania dyniowych bułeczek, nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do ciasta dodajemy dodatkową porcję mąki ryżowej i roztopione masło. Krótko wyrabiamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i z pomocą łyżki formujemy bułeczki, pamiętając, by zachować odstępy między każdą kolejną porcją ciasta, gdyż urosną sporo podczas pieczenia. Warto także zwrócić uwagę, aby bułeczki miały podobna wielkość – w ten sposób wszystkie upieką się równomiernie.

Pieczemy ok 25 minut.

Zaręczam, że gdy raz spróbujecie, będziecie do nich wracać częściej.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings