NALEŚNIKI GRYCZANE

Któż z nas nie lubi naleśników? Na słodko, na słono – to chyba potrawa na miliony odsłon. Niejeden raz ratowały mi życie, gdy trzeba było szybko wyczarować posiłek dla dzieci (i nie tylko!).

Naleśniki to smak mojego dzieciństwa, najlepsze oczywiście – od Babci. Z domowym dżemem, czasem z bitą śmietaną, polewą czekoladową, a czasami sauté – po prostu.

Gdy podrosłam, odkryłam, że naleśniki to nie tylko dżem, ale także tysiące innych dodatków. Wyśmienite w wersji wytrawnej – z warzywami, twarożkiem, farszem mięsnym, grzybowym, rybnym, a nawet posmarowane humusem i posypane czarnuszką. Zawijane lub zapiekane, w panierce, albo obtoczone w płatkach owsianych. Naleśniki to prawdziwe pole do popisu dla każdego, kto lubi rozwijać swoją kulinarną kreatywność.

Odkąd zaczęła się nasza przygoda z bezglutenem, naleśniki wkroczyły w nowy wymiar. Improwizuję nie tylko z farszem, ale również z samym ciastem. Tradycyjną pszenną mąkę zastępuję kombinacją różnych mąk bezglutenowych, za każdym razem ciesząc się innym smakiem i konsystencją.

Tym razem polecam Wam naleśniki gryczane – dość wyraziste i bardzo smaczne, a co najważniejsze – bez glutenu. Testowaliśmy je w wersji na słodko, a także na słono. W obu wypadły rewelacyjnie.

Wypróbujcie koniecznie!

Naleśniki gryczane – składniki:

  • ¾ szkl mąki gryczanej
  • ¾ szkl mąki ryżowej
  • ½ szkl skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szkl mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/innego słodzika (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy/roztopionego masła/oleju kokosowego
  • ok ½ szkl wody

Jaja ubijamy z solą i słodzikiem. Dodajemy mleko i mąki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Dodajemy olej. Odstawiamy do lodówki na ok 20-30 min. Po tym czasie ciasto dość mocno zgęstnieje, więc warto dodać wodę – u mnie ok ½ szklanki, ale wszystko zależy od rodzaju użytej mąki, wielkości jajek, etc. Mąka mące nierówna, nawet jeśli teoretycznie pochodzi z tych samych ziaren, dlatego wodę zalecam dodawać stopniowo, do otrzymania konsystencji „idealnej”. Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy. Smażymy naleśniki na złoty kolor.

Naleśniki są aromatyczne i dość miękkie, łatwo da się je zawinąć lub uformować krokiety.

Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak wyszły!

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings