PUSZYSTE PĄCZKI BEZGLUTENOWE

Okrąglutkie, puszyste, pachnące i bardzo trudno się im oprzeć… Idealne na drugie śniadanie, do porannej lub popołudniowej kawy, a także ot tak, bez okazji. Obok faworków, królują wśród karnawałowych wypieków, a w Tłusty Czwartek nie idą w biodra! Zapraszam na pączki, Panie i Panowie! Na moim blogu, oczywiście w bezglutenowej odsłonie.

Pączki bezglutenowe – składniki:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki z tapioki
  • 50g mąki z cieciorki
  • 280g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej
  • 50g masła
  • Skórka z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki spirytusu
  • Tłuszcz do smażenia
  • Masa czekoladowa lub konfitury do nadziewania

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z łyżką cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, by lekko przestygło. Wszystkie mąki przesiewamy do większego naczynia, dodajemy łuskę babki jajowatej i szczyptę soli. Żółtka wraz z jajkiem i pozostałym cukrem ucieramy na kogel mogel. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki, dodajemy ciepłe mleko, masę jajeczną i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Gdy łyżka nie daje rady, polecam wyrabiać ciasto ręką, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.

Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość, choć pamiętajmy, że ciasto bezglutenowe nie rośnie tak, jak tradycyjne pszenne. Powinno natomiast zdecydowanie się podnieść.

Gdy ciasto urośnie, przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i formujemy pączki. Mój sposób jest dość prosty: ciasto dzielę na 3 części, z każdej formuję dość gruby wałek i odcinam po kawałku, a następnie dłońmi nadaję im kształt kuli. W ten sposób pączki wychodzą mniej więcej równej wielkości. Można oczywiście ciasto rozwałkować i wykrawać pączki przy pomocy szklanki lub foremki, ale myślę, że trik z lepieniem wałka, czy też „węża”, jak określiły to moje dzieciaki, jest zdecydowanie szybszy i nie ryzykuję, że ciasto przyklei się do wałka.

Nadzienie

Pączki można nadziać ulubionym nadzieniem. Według mnie, najlepiej smakują z konfiturą – niekoniecznie różaną. O ile piekąc tradycyjne pączki, zawsze nadziewałam je podczas lepienia, o tyle przygotowując bezglutenową wersję wolę nadziewać je, a właściwie szprycować już po usmażeniu. Kilkakrotnie zdarzyło mi się, że pączki otwierały się podczas smażenia w miejscu zlepienia ciasta i całe nadzienie wypływało na zewnątrz, powodując, że musiałam zmieniać cały tłuszcz. Dlatego pączki bezglutenowe wolę smażyć saute i szprycować.

Smażenie

Ulepione pączki układamy na stolnicy lub blacie, ponownie przykrywamy ściereczką, by chwilę „odpoczęły”. Tak przygotowane pączki jeszcze nieznacznie urosną, dlatego ważne, by nie układać ich zbyt blisko siebie, bo się posklejają. W tym czasie można przygotować tłuszcz do smażenia. Swoje obserwacje na temat tłuszczu do smażenia karnawałowych wypieków opisałam podczas przepisu na bezglutenowe faworki, więc zachęcam Was do lektury. Pączki i faworki smażę tylko na smalcu. Tak nauczyła mnie babcia, więc tak praktykuję. Przy czym nadmienię tutaj, że wszelkie próby smażenia na oleju kończyły się fiaskiem – olej strasznie się pienił i nie potrafiłam „wyregulować” odpowiedniej temperatury, w efekcie pączki paliły się z wierzchu, a wewnątrz pozostawały surowe.

Oczywiście to jedynie moje obserwacje, a wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia należy do Was.

Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron, po czym przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Gdy wystygną, szprycujemy ulubionym nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.

Spróbujecie? Koniecznie dajcie znać, jak wyszły.

Życzę smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings