RATUNKU! MAM W DOMU BEZGLUTENOWCA!!!

O diecie bezglutenowej słyszałam już jakiś czas temu. Sam fakt, że nazywa się ją dietą sprawił, że nie zgłębiałam za bardzo, w czym rzecz. Do czasu, kiedy okazało się, że mój Synek nie toleruje glutenu…

Diagnoza alergologa brzmiała jak wyrok. Wyobraziłam sobie mojego Syneczka, wmuszającego w siebie bezglutenowe płatki ryżowe, których nie cierpi i łzy napłynęły mi do oczu 🙁 Zwłaszcza, że mieszkamy w małej miejscowości, gdzie raczej ciężko zaopatrzyć się w produkty bez glutenu…

Poniekąd życie wywróciło się nam do góry nogami… i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że wisieć głową w dół też jest fajnie!

Najtrudniejszym zadaniem było wyjście z pierwszego szoku… Reszta szła z górki. Wystarczyło poszperać w internecie, żeby dowiedzieć się, że miliony osób na całym świecie (w tym wieeeelu celebrytów) rezygnuje z glutenu dobrowolnie.

Co za tym idzie, jest całe mnóstwo przepisów na dania bezglutenowe. Nie wszystkie są godne wypróbowania, ale w myśl zasady „nauka wymaga ofiar” trzeba było spróbować i tych nie do przełknięcia, żeby wyrobić sobie nowe smaki. Trzeba też przyzwyczaić podniebienie do nieco innej konsystencji, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki, ale nieskromnie dodam, że po moich ostatnich wyczynach cukierniczych – naprawdę warto!!!

Kuchnia bez glutenu wcale nie jest niemożliwa, czy trudna. Fakt – jest inna, ale wcale nie gorsza. Nasz dom codziennie pachnie świeżo pieczonym chlebem; filet z kurczaka do tej pory przyodziany w panierkę z bułki tartej, zyskał sporo w cieście kokosowym, czy obtoczony w płatkach migdałowych. Ryba na parze jest tak delikatna, że do dziś nie mogę sobie wybaczyć, dlaczego przez cały czas wrzucałam ją na tłuszcz!? No i te wypieki… Ich bałam się chyba najbardziej, bo o ile można zrezygnować z panierki do mięs, czy tortilii, to jak wytłumaczyć dziecku, że odtąd nie będzie mogło zjeść ciasta??? NIE!!! Nie można! I dlatego trzeba było spróbować. I tak, kiedy do sernika na spodzie brownies, który uwielbia mój Synek zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej, okazał się jeszcze lepszy, niż jego klasyczna wersja. Podobnie było w przypadku ciasta kruchego z budyniową pianką, a nasz tort urodzinowy miał tak fenomenalny smak, że Przyjaciółka poprosiła mnie o dokładnie taki sam (bezglutenowy!!!) na ważną uroczystość rodzinną, choć żaden z gości nie był na diecie bezglutenowej 🙂

To jedynie utwierdziło mnie w przekonaniu, że chcieć to móc!

Dlatego kiedy dowiaduję się o kolejnych „ofiarach” nietolerancji glutenu, już nie lamentuję wraz z nimi. Zamiast tego, szczerze stwierdzam, że otwiera się przed nimi ciekawa przygoda i kuchnia, jakiej do tej pory pewnie nie doświadczyli.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings