BEZGLUTENOWA MAJÓWKA – PIZZA NA SPODZIE BEZGLUTENOWYM

Jeszcze 1,5 roku temu, pizza kojarzyła mi się z… lenistwem. Zamawialiśmy ją zawsze, kiedy z różnych przyczyn nie miałam czasu – lub zwyczajnie ochoty na stanie przy garach i pichcenie obiadu. Jeden telefon, kilka słów i voila! Można już cierpliwie wyczekiwać dostawcy. Jednak odkąd mój Syn ma stwierdzoną alergię pokarmową m.in. na pszenicę, unikałam zamawiania pizzy, by nie robić mu przykrości, że nie będzie mógł jej zjeść. Jak wiadomo, pizza to przede wszystkim drożdżowe ciasto, do którego wyrobu najlepiej nadaje się mąka pszenna, a tej z kolei nie może jeść mój Stworek.

Tym większa była moja euforia, kiedy odkryłam TEN przepis na pizzę bezglutenową! Podstawowy przepis zaczerpnęłam od Weroniki, prowadzącej bloga www.natchniona.pl i odrobinę go zmodyfikowałam. Mam nadzieję, że się na mnie nie pogniewa, że puszczam go dalej w świat, ale pizza z tego przepisu jest naprawdę rewelacyjna, więc grzechem byłoby zatrzymać go tylko dla siebie ?

Zaczynamy?

Zaczynamy!

Składniki na 1 blachę:

25dag drożdży (u mnie świeże)

1 łyżka cukru

1 szkl wody (250ml)

350g mąki bezglutenowej następującego składu: 100g mąki ryżowej, 100g mąki kukurydzianej, 50g mąki z tapioki, 50g mąki ziemniaczanej i 50g mieszanki gotowej, u mnie sprawdza się Schaer do chleba (można dać odrobinę więcej, proporcje wszystkich mąk wg uznania, ale przygotowując ciasto na pizzę zawsze dodaję odrobinę gotowca, żeby ciasto miało lepszą konsystencję i ładniej się kleiło)

1 łyżeczka soli

2-3 łyżki oliwy

Abrakadabra, czyli jak wyczarować pizzę z powyższych składników?

Zaczynając oczywiście od rozczynu drożdżowego. Drożdże, cukier, odrobina letniej wody i czekamy. W tym czasie przesiewamy wszystkie mąki i dodajemy sól, po czym wlewamy gotowy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy oliwę i lekko wyrabiamy. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. U mnie zawsze konieczne jest dodanie co najmniej 2 łyżek mąki, ale ciasto jest wtedy naprawdę idealne! Nie lepi się do rąk, jest plastyczne i świetnie daje się uformować na blaszce.

Kiedy spód jest gotowy, smarujemy sosem pomidorowym (ja robię go z pomidorów z puszki i koncentratu oraz czosnku i przypraw. Musi być wyrazisty w smaku i aromacie.), przykrywamy serem, najlepiej mozzarella, a następnie szalejemy z dodatkami. Moje Dzieciaczki do miłośników warzyw nie należą, więc u mnie szaleństwo było raczej skromne, ale przemyciłam sobie chociaż trochę świeżego szpinaku ?

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i czekamy cierpliwie 15 minut, aż nasze własnoręcznie wykonane dzieło będzie gotowe.

Ja zabieram się do pałaszowania, a Was zachęcam do przygotowania takiej pizzy w domu, bo jest naprawdę rewelacyjna.

PS podaję ją z własnoręcznie przygotowanymi sosami: pomidorowym oraz czosnkowym. Skład pomidorowego już po krótce opisałam. Pomidory odciskam z nadmiaru soku, dodaję łyżkę koncentratu, odrobinę cukru, sól, pieprz i ulubione zioła oraz 2 ząbki czosnku i blenduję wszystko razem na gładki sos. Czosnkowy robię na bazie jogurtu greckiego (3 łyżki), majonezu (1 łyżka… no dobra, czasem zamieniam te proporcje, ale tylko czasem! Wiosną dbajmy o linię, więc niech rządzi jogurt!), czosnku – lubicie? Ja lubię, więc daję dużo ? i ponownie ulubione przyprawy, super smakuje ze świeżymi ziołami.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings