Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Mam wrażenie, że listopad to taka trochę „poczekalnia” przed grudniem. Jesienna aura daje się coraz mocniej we znaki, a świat zaczyna odliczanie do Świąt. Zanim jednak na naszych stołach zagoszczą korzenne specjały, zapraszam Was na wyborne bezglutenowe rogale! Mogą być z makiem – przypominając rogale świętomarcińskie, ale mogą być także z dżemem, jabłkami, czekoladą lub z czymkolwiek dusza zapragnie!

Bezglutenowe rogaliki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych rogali. Są dużo mniejsze, ale niemniej smaczne!

Bezglutenowe ciasto różni się strukturą od tego przygotowywanego na mące pszennej, dlatego należy do niego podejść z ogromną cierpliwością i uwagą. Gwarantuję jednak, że wysiłek się opłaci.

Składniki:

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 25g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 120g masła
  • 140g mąki ryżowej + do podsypywania
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 80g mąki gryczanej
  • 60g mąki z tapioki
  • 20g łuski babki jajowatej
  • 2 jajka + 1 do smarowania
  • ulubiony dżem lub czekolada do nadziewania
  • cukier puder do dekoracji

Drożdże rozkruszam do miseczki, zasypuję łyżką cukru i mieszam do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietanę podgrzewam lekko w garnuszku, uważając, by nie była zbyt gorąca. Zalewam drożdże i odstawiam w ciepłe miejsce, by powstał zaczyn.

Mąki przesiewam do miski, dodaję zimne masło, łuskę babki jajowatej i dokładnie mieszam. Jaja ubijam lekko z cukrem. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaję go do mąki, następnie wlewam powstały kogel-mogel i zaczynam zarabiać ciasto. Najpierw przy pomocy noża, a gdy zacznie się lepić, przekładam na blat i ugniatam w dłoniach. Gotowe ciasto powinno być dość zwarte i elastyczne. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, należy podsypać mąką. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się skleić, należy dodać łyżkę bardzo zimnej wody.

Gotowe ciasto należy podzielić na 4 równe części, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok 60-90 minut.

W tym czasie przygotowuję nadzienie. Mały słoiczek dżemu (u mnie porzeczkowy) przekładam do garnka, dodaję pokruszoną czekoladę i podgrzewam, by dżem odparował, a czekolada się rozpuściła. Dokładnej gramatury nie podaję celowo, bo wszystko zależy od upodobań, a także od tego, jaki smak nadzienia lubicie.

Gorący „czeko-dżem” przekładam do schłodzonej miseczki, żeby przestygł.

Schłodzone i wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, starając się nadać mu kształt kółka. Każde dzielę na 6 lub 8 części. Przy szerszym brzegu wykładam porcję nadzienia, a następnie zwijam delikatnie, nadając kształt rogalika. Jeśli ciasto pęka podczas zwijania, należy je lekko zwilżyć wodą i sklejać palcami. Zawinięte w ten sposób rogaliki układam na blasze i smaruję jajkiem.

Piekarnik nagrzewam do temp 180st C i piekę rogaliki ok 8-12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, wielkości rogalików oraz od piekarnika, dlatego należy zerkać do piecyka co jakiś czas, pilnując, żeby bezglutenowe rogaliki się nie przypaliły.

Gotowe rogaliki wykładam na kratkę do przestudzenia. Gdy całkowicie wystygną, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings