BEZGLUTENOWE PLACUSZKI ZERO-WASTE Z WARZYW Z ROSOŁU

Jeśli zaglądacie do mnie od czasu do czasu, to zapewne zauważyliście już moje zamiłowanie do gotowania w rytmie zero-waste. Nasza bezglutenowa kuchnia nie oznacza ograniczeń, a wręcz przeciwnie – odkąd otworzyłam się na nowe możliwości, czuję, że z każdym wejściem do kuchni przybywa mi pomysłów na fantastyczne dania. Swoją drogą, to ciekawy paradoks: dieta bezglutenowa nazywa się często dietą eliminacyjną, tymczasem z moich obserwacji wynika, że wyeliminowaliśmy zdecydowanie mniej produktów, niż włączyliśmy. Ten bezglutenowy bilans przechyla się w bardzo dobrą stronę. Poznajemy nie tylko nowe smaki, ale także ciekawe rozwiązania, dzięki którym nic się nie marnuje.

Jednym z takich przykładów jest wykorzystanie warzyw z gotowania rosołu. Statystyczny Polak – w tym ja – wykorzystuje je zwykle do przygotowania sałatki jarzynowej. To idealne rozwiązanie, a przy tym wartościowy posiłek. Jednak odkąd zaczęłam bardziej świadomie obserwować swój organizm, zauważyłam, że w sezonie jesienno-zimowym zimne sałatki prosto z lodówki nie są tym, czego najbardziej potrzebuję. Jestem typem zimnym – potocznie mówiąc „zmarzluchem”, zatem gdy na dworze ziąb – ja potrzebuję dostarczyć sobie ciepełka.

Placuszki przyprawione papryką i kurkumą to idealne rozwiązanie, a przy tym doskonały pomysł na obiad (i nie tylko). Placuszki robi się błyskawicznie i równie błyskawicznie znikają z talerza. Cała tajemnica tkwi w sporej ilości przypraw, dzięki którym placuszki mają za każdym razem inny, wyjątkowy smak.

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie warzyw od rosołu – zapraszam do bezglutenowej kuchni. Pamiętajcie, że dodatki są tu rozwiązaniem indywidualnym. Dodajcie to, co lubicie, czy aktualnie macie pod ręką. Przepis potraktujcie jako inspirację, ale nie bójcie się zamieniać składników. Najważniejsze, by gotować w zgodzie z własną intuicja i smakami.

Składniki:

  • Warzywa z rosołu: seler, marchewka, korzeń pietruszki – im więcej, tym lepiej
  • Dodatkowe ulubione warzywa: cebula lub szczypiorek, papryka, szpinak, cukinia
  • Można dodać podsmażone pieczarki
  • Zioła i przyprawy: sól, pieprz, papryka, kurkuma, zioła prowansalskie lub mieszanka własnych ulubionych ziół, gałka muszkatołowa
  • 1-2 jajka (w zależności od ilości ciasta)
  • Mąka – u mnie ryżowa i gryczana (możecie dać dowolną) ilość zależy od konsystencji ciasta, ilości warzyw i ich soczystości.
  • Tłuszcz do smażenia

Warzywa z rosołu odcedzamy porządnie na sicie i blendujemy na gładką masę. Warzywa – dodatki szatkujemy drobno i podsmażamy krótko na oliwie, by puściły sok (nie zalecam dodawania surowych warzyw bezpośrednio do ciasta, zwłaszcza tak soczystych, jak cukinia, czy papryka, bo podczas smażenia zaczną puszczać sok, powodując rozpadanie się kotlecików i pryskanie na patelni). Jeśli zdecydujecie się na pieczarki – ten sam proces: kroimy drobno i podsmażamy na gorącej patelni przed dodaniem do ciasta. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku i mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę do uzyskania w miarę zwartej konsystencji tak, by dało się formować dłońmi. Niewielkie placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z dowolnym sosem lub salsą.

To propozycja nie tylko na pożywny obiad, ale także znakomita przekąska na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Nie trzeba ich podgrzewać, bo rewelacyjnie smakują również na zimno.

Pamiętajcie, że kuchnia to miejsce na Waszą kreatywność. Niech nie ograniczają Was składniki zawarte w przepisie – zwłaszcza takim, gdzie gramatura nie ma najmniejszego znaczenia.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings