BEZGLUTENOWA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ – BEZ CUKRU I JAJEK

Często powtarzam, że jesień – choć wietrzna i dżdżysta – to jednak wdzięczna pora roku. Pełna ciepłych, żółto-czerwono-złotych barw i aromatów, które otulają nas, niczym ciepły koc, po powrocie z jesiennego spaceru. Jesienią mój dom pachnie korzennymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem i anyżem. To czas, kiedy chętnie sięgam po aromatyczne herbaty, owsianki i rozgrzewające korzenie. A skoro korzenne klimaty – to nie może zabraknąć królowej szarlotki…

Dzisiejsza propozycja to kruche, orzechowe ciasto bez dodatku cukru, ani jaj. Jeśli obawiacie się, że będzie zbyt kruche, możecie dołożyć do ciasta 2 żółtka, ale nie jest to konieczne.

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szkl dowolnych mielonych orzechów
  • ½ szkl mąki ryżowej
  • ½ szkl mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • ½ szkl płatków owsianych bezglutenowych w całości
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g zimnego masła
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • Ok 6-8 jabłek średniej wielkości
  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny (można pominąć)

Kruszonka:

  • 35g masła
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • ½ szkl mielonych orzechów
  • ½ szkl mąki ryżowej

Z podanych składników ugniatamy ciasto i wyklejamy nim dno formy (u mnie tortownica 24cm).  Składniki na kruszonkę zagniatamy razem i wkładamy do lodówki.

Jabłka oraz gruszkę kroimy na kawałki, oprószamy przyprawami i dusimy chwilę na maśle. Na koniec dodajemy miód i mieszamy. Przekładamy na spód ciasta, posypujemy żurawiną i obficie kruszonką. Pieczemy w 170°C przez 30-40 minut, uważając, żeby się nie przypaliło.

Ciasto wychodzi dość kruche, jeśli obawiacie się, że wpłynie to na walory estetyczne, można dodać jajko, które bardziej sklei spód.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: