DYNIOWA LATTE Z KORZENNYMI PRZYPRAWAMI

Dzisiaj mam gratkę dla miłośników kawy. Choć ten napój wzbudza kontrowersje i jest częstym przedmiotem badań naukowców z całego świata, próbujących to udowodnić, że szkodzi na serce, to znów zaprzeczyć tym teoriom, są tacy, którzy bez kawy nie wyobrażają sobie życia. Przyznam szczerze, że zasilam szeregi kawoszy. Lubię pobudzający aromat palonych nasion kawowca oraz smak, który modyfikuję ulubionymi dodatkami, sprawiając, że moja kawa każdego dnia smakuje inaczej.

Na pochmurne, chłodne jesienne dni proponuję café latte w wersji rozgrzewającej – z pieczoną dynią, korzennymi przyprawami i słodkim mlekiem kokosowym. Taka jesienna kawa idealnie komponuje się z dobrą książką i ciepłym kocem, gdy za oknem tańczą wesoło krople deszczu.

DYNIOWE LATTE – SKŁADNIKI:

  • 50-70ml ulubionej kawy (espresso, parzonej, zbożowej – jaką lubicie)
  • 100ml mleka – u mnie kokosowe, ale może być dowolne
  • Szczypta mielonego kardamonu, cynamonu, imbiru
  • 5-6 łyżek puree z dyni (dynię kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy odrobiną oliwy, przykrywamy zwilżonym papierem do pieczenia i pieczemy w 200°C ok 20 minut, następnie usuwamy skórkę i blendujemy na gładka masę. Takie puree jest doskonałą bazą do kremowej zupy z dyni lub kluseczek, muffinek czy innych wypieków. Najlepiej wykorzystać je świeże, ale można też przechowywać do 2 dni w lodówce lub zamrozić)
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Kawę podgrzewamy w rondelku wraz z puree z dyni i przyprawami. Dolewamy mleko* i mieszamy, można dosłodzić do smaku.

*Jeśli dysponujecie spieniaczem do mleka – ręcznym, bądź w ekspresie do kawy, można mleko najpierw spienić, przelać do ulubionej filiżanki i dolać do niego dyniową kawę z przyprawami. Dekorujemy kleksem śmietanki lub gęstego mleczka kokosowego i posypujemy cynamonem lub kakao. Gotowe. Teraz wystarczy już tylko usiąść w wygodnym fotelu i delektować się smakiem.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
%d bloggers like this: