BEZGLUTENOWA TARTA ZE ŚLIWKAMI POD PUCHOWĄ PIERZYNKĄ

Zapowiada się chłodniejszy weekend. A skoro zapowiadają chłody, to znaczy, że idzie jesień. A skoro jesień, to śliwki. A skoro śliwki, to ciasto. Pyszne, rozgrzewające, pachnące i przede wszystkim bezglutenowe ciasto – tarta.

Bezglutenowa tarta ze śliwkami pod puchową pierzynką.

Uwielbiam ten przepis, a jeszcze bardziej uwielbiam tę bezglutenową tartę. Powstaje błyskawicznie i w podobnym tempie znika z talerza. Jeśli lubicie śliwki, ta tarta z pewnością zagości w Waszych domach nie tylko jesienią.

Potrzebujemy:

Na spód:

  • 320g mąki bezglutenowej (mieszajcie te gatunki, które najbardziej lubicie. Ja użyłam przeważającą część mąki ryżowej, trochę jaglanej, bo miałam akurat resztkę, 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej i resztę dopełniłam mąką kukurydzianą)
  • 100g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Do przełożenia:

  • śliwki
  • cynamon

Na puszystą pierzynkę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 120g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Abrakadabra, niech się dzieje magia, czyli przystępujemy do działania:

Z podanych składników na spód zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dolewamy więcej wody. Ciastem wykładamy foremkę do tarty, wcześniej natłuszczoną masłem. Gotowy spód nakłuwamy gęsto widelcem.

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy na kruchym cieście i posypujemy cynamonem wg uznania (jeśli nie lubicie cynamonu, można go pominąć).

Wstawiamy na ok 20-25 min do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. W tym czasie z pozostałych białek ubijamy bezę. Pod koniec ubijania stopniowo, partiami dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę.

Gotową pianę przekładamy na podpieczony spód. Moja rada: Nie wygładzajcie jej zbytnio! Im większe fale i nierówności, tym piękniejszy wygląd będzie miała Wasza tarta po upieczeniu.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.

I już! Mówiłam, że będzie szybko! 🙂  Teraz wystarczy czekać cierpliwie, delektując się zapachem… W międzyczasie możecie już zaparzyć sobie aromatyczną herbatę. Teoretycznie ciasto powinno się kroić po całkowitym wystudzeniu, ale jeśli jesteście łasuchami, tak jak ja, to herbata nie zdąży Wam dobrze wystygnąć, a już będziecie zajadać się tą pyszną tartą.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings