BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZOWĄ CHMURKĄ

Dziś mija 47. dzień, odkąd koronawirus uziemił nas w domu. Nie jest to łatwy czas, bo dzieciaki tęsknią za spotkaniem z rówieśnikami, za miastem i normalnością, ale jednocześnie skłamałabym, mówiąc, że rozpaczamy z tego powodu. Wręcz przeciwnie – to dla nas bardzo wartościowy i kreatywny czas. A dzięki tej kreatywności, moja Córka wpadła wczoraj na pomysł, że upiecze ciasto bezglutenowe! I to nie byle jakie, bo… według własnej inwencji! Głównym kryterium był dodatek czekolady i daktyli.

Oczywiście, kiedy oznajmiła mi, że zamierza zrobić wszystko sama – łącznie z wymyśleniem przepisu – lekko zbladłam… ale, z drugiej strony, przekonała mnie swoim podejściem: „no co, najwyżej nie wyjdzie”.

Wyszło! I to jak!

Ostatecznie do przygotowań dopuściła starszego Brata, więc cała kuchnia tętniła życiem, głośnym śmiechem i dobrą energią. Mocno wierzę, że pozytywne nastawienie i dobra zabawa to już połowa sukcesu. W takich warunkach po prostu nie mogło się nie udać!

Składniki na spód oraz kruszonkę:

  • ½ szkl daktyli (ok 60g)
  • 85g mąki gryczanej
  • 85g mąki ryżowej
  • 30g mąki z tapioki
  • 40g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo: ulubiony dżem

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 10-15 minut, by zmiękły. Odlewamy nadmiar wody i blendujemy – nie musi być idealnie, mogą zostać cząstki daktyli. Do ciepłej jeszcze masy dodajemy pokruszoną czekoladę i masło oraz szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie, dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, ugniatając ciasto. Odkładamy do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie wykładamy formę papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180°C

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Większą część (ok ¾ ciasta) wykładamy na spód foremki. Mniejszą odkładamy do zamrażarki.

Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 10-12 minut.

Składniki na piankę budyniową:

  • 4 białka
  • 1 opakowanie budyniu naturalnego lub 2 duże łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru lub dowolnego słodzika
  • 70ml oleju

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania wsypujemy budyń i delikatnie łączymy z masą. Na samym końcu łyżka po łyżce wlewamy olej i mieszamy.

Podpieczony spód smarujemy warstwą gęstego dżemu, a na nim wykładamy masę budyniową. Wierzch posypujemy startą na tarce resztą ciasta, która utworzy kruszonkę.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 minut.

Ciasto pięknie wyrasta, a efekt końcowy zaskakuje smakiem. Dodatkowo, dzieci były tak dumne ze swojego dzieła, że nie wiem, co bardziej im smakowało – czy ciasto, czy może smak sukcesu?

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings