BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI CZEKOLADOWO-AMARANTUSOWE

Nie znam dziecka, które nie lubi naleśników. Choć to może nie jest zbyt zdrowy obiad i nie traktujemy go zamiennie do uparowanej ryby pełnej kwasów omega wraz z bukietem warzyw bogatych we wszystkie możliwe witaminy, to jednak od czasu do czasu musze przyznać – naleśniki ratują nam dzień 🙂

Naleśniki mają przede wszystkim dwie zalety. Po pierwsze – są szybkie! Po drugie – można je zrobić praktycznie ze wszystkiego, co mamy pod ręką.

Tak też powstały dziś nasze bezglutenowe naleśniki z mąką z amarantusa i kakao. Wyszły naprawdę wyjątkowe. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 3 jajka
  • ¾ szkl mleka
  • ½ szkl wody
  • ¾ szkl maki z amarantusa
  • ½ szkl mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1 duża łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 łyżka syropu daktylowego /klonowego – opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo słodkie naleśniki

Jajka ubijam na puszystą masę. Dodaję mąki na zmianę z mlekiem. Dokładnie miksuję. Dodaję wodę – ilość zależy od gęstości ciasta. Najwygodniejsza dla mnie konsystencja ciasta do smażenia naleśników to konsystencja gęstej śmietany. Na koniec dodaję kakao i olej. (Możecie dosłodzić syropem).

Patelnię do naleśników przed smażeniem smaruję lekko tłuszczem i bardzo mocno nagrzewam, by ciasto nie przywierało.

Naleśniki kakaowe (co u moich dzieci = czekoladowe) zrobiły furorę, bo były inne, niż zwykle. Podałam je z bananem i kulka domowych lodów czekoladowych, na które przepis znajdziecie w ebooku na Dzień Mamy.

Pyyyycha!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: