BEZGLUTENOWY CHLEBEK JAGLANO-GRYCZANY Z ŻURAWINĄ

Podobno są ludzie, którzy nie lubią chleba. Ja z pewnością się do nich nie zaliczam. Uwielbiam świeże pieczywo, a takie domowe smakuje mi zawsze najlepiej. Wypiek bezglutenowego chleba to trudna sztuka, ale ten chlebek jaglano-gryczany to mistrzostwo i z pewnością uda się każdemu! Nie wymaga zakwasu, ani nabiału. W smaku wprawdzie nie przypomina tradycyjnego pieczywa, ale uwierzcie mi – zaskakuje delikatnością. Jest wilgotny i co najważniejsze, długo zachowuje świeżość, a dodatek żurawiny dodaje mu wytrawności.

Bezglutenowy chlebek jaglano-gryczany – składniki:

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szkl wody
  • ¾ szkl płatków jaglanych
  • ½ szkl płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego/z agawy
  • 1 łyżeczka soli
  • Garść żurawiny lub innych suszonych owoców – opcjonalnie
  • Garść ulubionych orzechów lub pestek – opcjonalnie

Obie kasze dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok 8-10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, ponownie dokładnie przepłukujemy kaszę i blendujemy ją z 3 szklankami wody. Masa będzie dość rzadka, więc polecam robić to w blenderze kielichowym, a jeśli nie macie takiego, radzę blendować kaszę partiami.

Gotową masę przelewamy do dużego naczynia i dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 3-4 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do temp 200°C w ustawieniach góra-dół. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 45 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki (nie odklejając papieru) i wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 minut.

Kroimy po wystudzeniu.

Chlebek długo zachowuje świeżość i nadaje się również do grzanek, czy tostów.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: