DOMOWE LODY JOGURTOWE

Lody… Niekwestionowany przysmak upalnych dni, do których już coraz bliżej. Oczywiście najlepsze są te domowe – bez sztucznych, chemicznych dodatków i tony cukru! I – co w moim przypadku kluczowe – bez glutenu. Pamiętam, jak bardzo byłam zaskoczona, kiedy odkryłam, że spora część lodów sprzedawanych w sklepach zawiera dodatek glutenu w postaci chociażby zagęstników, czy słodu. Tymczasem, okazuje się, że wyczarowanie tego letniego hitu we własnej kuchni to nic trudnego, a dodatkowo, nie potrzeba do tego żadnego drogiego sprzętu.

Domowe lody można wyczarować praktycznie ze wszystkiego, co znajdziemy w lodówce.

Dziś zapraszam Was na lody truskawkowe na bazie jogurtu.

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 300g truskawek – świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego – opcjonalnie

To najprostszy przepis podstawowy. Możecie go modyfikować wedle swoich upodobań. Truskawki można naturalnie zastąpić innymi owocami, albo pomieszać różne gatunki, by uzyskać lody wieloowocowe. Słodzik nie jest konieczny – pozostawiam tą opcję Waszym podniebieniom.

Wskazówki:

Jogurt miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Truskawki rozdrabniamy wedle uznania. Można zblendować lub pokroić w cząstki. Mieszamy z jogurtem i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Masę wkładamy do zamrażalnika. !!! Mniej więcej co godzinę wyjmujemy i chwilę miksujemy. To ważny etap i nie radzę go pomijać. W procesie mrożenia, z owoców i jogurtu wytrąca się woda, która tworzy kryształki lodu. Jeśli pominiemy etap mieszania w czasie mrożenia, zamarznięte kryształki będą nie tylko chrupały w zębach, ale utrudnią nakładanie lodów i pozbawią je kremowej konsystencji.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: