BEZGLUTENOWE GOFRY KAKAOWE NA MAŚLANCE

Gofry to u nas „danie na spontanie”. Idealne na popołudniowe zachcianki w stylu „mamo, zjadłbym coś…” Doskonałe, gdy w drzwiach zjawią się niespodziewani goście. Dobre też na śniadanie i kolację – słowem gofry pasują zawsze. Stąd też często goszczą w mojej bezglutenowej kuchni.

A ponieważ domowe gofry to wbrew pozorom, mało skomplikowana potrawa, składniki zawsze znajdą się w lodówce. Ostatnio przetestowałam gofry kakaowe na maślance. Bez dodatku cukru! Oczywiście – bez glutenu. Efekt był znakomity. Zresztą – wypróbujcie koniecznie ten przepis i przekonajcie się sami:

Składniki:

  • 3 jajka (żółtka + białka osobno)
  • 1 szkl maślanki
  • ¾ szkl mąki ryżowej
  • ½ szkl mąki z tapioki
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki roztopionego oleju palmowego lub masła
  • 1 łyżka syropu z daktyli lub innego słodzika

Żółtka oddzielam od białek i miksuję z łyżka syropu, by dobrze się napowietrzyły. Dodaję maślankę i olej, a następnie, miksując na wolnych obrotach wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypuję kakao i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy łyżki lub szpatułki łączę z ciastem.

Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy i nagrzewam, a następnie smażę gofry ok 4 minut.

By każda partia gofrów była idealnie wyrośnięta i napowietrzona, zerknijcie do przepisu na gofry owsiane, gdzie zdradzam Wam mój sposób na smażenie gofrów. Wystarczy jeden prosty zabieg, by domowe gofry były wręcz idealne.

Zapraszam!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: