BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE

Uwielbiam gofry. Kocham w nich nie tylko smak, ale także różnorodność. Kuchnia bezglutenowa nauczyła mnie ogromnej otwartości na eksperymentowanie z produktami. W efekcie, nauczyłam się między innymi, że gofry można wyczarować praktycznie ze wszystkiego.

Dziś w odsłonie jabłkowo – owsianej. Trochę śniadaniowe, bo przypominają mi moją ulubioną owsiankę. Trochę a’la szarlotka, bo pachną jabłkami i cynamonem.

Na koniec mój sekret, dzięki któremu gofry zawsze wyrastają równo z obu stron 🙂

Zapraszam po przepis i czekam na Wasze opinie.

Składniki:

  • 1-2 jabłka starte na tarce
  • ¾ szkl mąki owsianej bezglutenowej
  • ¾ szkl płatków owsianych bezglutenowych
  • ¾ szkl mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia bez glutenu
  • 2 jajka1 łyżka oliwy lub roztopionego masła
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego

Sypkie składniki przesypuję do miski i mieszam. W osobnej misce ubijam żółtka z syropem klonowym i oliwą, dodaję mleko i powoli partiami mieszankę mąk. Gdy masa jest wymieszana, dodaję utarte na grubych oczkach jabłka i na koniec delikatnie łączę całość z ubitymi na sztywno białkami.

Gofry smażę na rozgrzanej i przesmarowanej olejem gofrownicy ok 3-4 minut.

I mój obiecany tip dotyczący smażenia gofrów: ciasto na gofry dobrze jest przechowywać w lodówce, wyjmując jedynie w chwili, gdy potrzebne jest do nałożenia kolejnej partii do gofrownicy (i z powrotem do lodówki). W ten sposób białka nie stracą swojej lekkości i nie upłynnią się pod wpływem ciepła, a Wasze gofry będą puszyste, chrupiące i wyrosną świetnie z obu stron.

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: