DOMOWY MAKARON BEZGLUTENOWY

Domowy makaron nie ma sobie równych! W moim rodzinnym domu, moja Mama co niedzielę zagniata ciasto na domowy makaron do rosołu. I choć sklepowe półki uginają się w co i rusz nowych formach i smakach, to jednak smak właśnie tego domowego makaronu, przy którym często pomagałam Mamie jako mała dziewczynka, jest nie do zastąpienia!

I choć domowy makaron nie wymaga rangi kulinarnego eksperta, to jednak bezglutenowy makaron przysporzył mi paru problemów, zanim się udał! Należy pamiętać o tym, że konsystencja ciasta zawierającego mąkę bezglutenową jest zawsze nieco bardziej krucha, zatem należy obchodzić się z nim bardzo delikatnie. Zachęcam jednak gorąco do spróbowania, bo smaku domowego makaronu nie zastąpi nam żaden gotowiec z supermarketu.

Domowy makaron bezglutenowy – składniki:

  • 1 duże jajko
  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody – w zależności od rodzaju mąki i wielkości jajka, woda może okazać się zbędna lub może być konieczne dodanie jej trochę więcej.

Wszystkie składniki zagniatamy rękoma, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i przykrywamy miseczką lub folią spożywczą. Po ok 20 minutach, odrywamy mniejsze kawałki i wałkujemy tak cienko, jak to możliwe, podsypując mąką, by ciasto nie kleiło się ani do blatu, ani do wałka.

Ciasto bezglutenowe jest dość kruche, dlatego nie polecam wałkowania od razu zbyt dużego koła, gdyż może się rwać. Lepiej podzielić kulę ciasta na mniejsze kawałki i wałkować mniejsze okręgi. Rozwałkowane koła kroimy wzdłuż na paski. Szerokość pasków będzie stanowiła długość nitek, więc w zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, tak dzielimy okrąg. Ostrym nożem kroimy makaron na cienkie nitki lub grubsze wstążki. Jeśli macie maszynkę do makaronu, nie musicie się przy tym aż tak napracować, bo całą robotę maszynka zrobi za Was. Ja swoją zaniedbałam i niestety musiałam wyrzucić, czego bardzo żałuję. Teraz poluję na nową, bo domowy makaron zagościł u mnie na stałe.

Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok 2 minut.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: