PYSZNY SERNIK BEZGLUTENOWY

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Lato wprawdzie kojarzy mi się raczej z sernikami na zimno, ale kiedy spróbowałam TEGO sernika na jednej ze szkolnych imprez u mojego Syna, nie mogłam się doczekać, by odtworzyć go samodzielnie w domu, nawet kosztem dodatkowych stopni Celsjusza od nagrzanego piekarnika. Przepis udało mi się „wysępić” od koleżanki i oczywiście od razu zmodyfikowałam go do wersji zjadliwej dla mojego Bezglutenowca. I tak powstał mój sernik bezglutenowy!

Składniki na bezglutenowy spód:

120g mąki (może być gotowa mieszanka, polecam Schaer, ale u mnie dzisiaj: 60g mąki kukurydzianej, 60g mąki ryżowej lub z tapioki, 20g mąki/skrobi ziemniaczanej)

100g zimnego (!!!) masła

3 łyżki (czubate) cukru pudru

3 łyżki kakao

1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Masa serowa:

1kg sera półtłustego (może być z wiaderka lub 3-krotnie zmielony)

1 szkl cukru

5 jajek

1 szkl śmietanki 30% (jeśli macie ser „gotowy” z wiaderka, możecie użyć połowę porcji śmietanki, bo ser jest bardziej mokry, niż klasyczny mielony)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Pół szklanki jagód lub wiśni- mogą być mrożone (nie próbowałam, ale koleżanka podpowiada, że w wersji świątecznej wyśmienicie smakuje z kandyzowaną skórką pomarańczową!) – ja dałam borówki.

Polewa:

50g czekolady mlecznej

50g czekolady gorzkiej

50ml śmietanki 30%

Wszystkie składniki ciasta w miarę szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 45 min. Po upływie tego czasu wykładamy ciastem formę do pieczenia (wcześniej spód formy należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Po wyjęciu studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, śmietankę, mąkę i ekstrakt waniliowy. Mieszamy wszystko niezbyt długo, by nie napowietrzyć masy. Owoce układamy na wystudzonym spodzie, przykrywamy masą serową i pieczemy w kąpieli wodnej w temp 170⁰C ok 1,5 godz. (W zależności od piekarnika ten czas może ulec zmianie. Po upływie godziny należy zaglądać, czy sernik się nie przypala. Powinien być ścięty z wierzchu, ale mieć galaretowatą konsystencję, nie należy go przetrzymywać do tzw. suchego patyczka). Wystudzony sernik wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc i pokrywamy polewą, której składniki rozpuszczamy w rondelku, uważając, żeby się nie przypaliły.

Zapowiadają ochłodzenie na najbliższe dni, więc to doskonała okazja, żeby odpalić piekarnik i spróbować tego cuda! Gorąco polecam! Smacznego!

    

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings