BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI RYŻOWO-OWSIANE Z JEŻYNAMI

Zawsze jest dobra pora na naleśniki. Wiedzą o tym zwłaszcza moje dzieci i dość często mi o tym przypominają. Dzisiejszy przepis to nasze awaryjne śniadanie, gdy nie zdążę upiec chleba. Muszę przyznać, że coraz bardziej przekonuję się do bezglutenowych naleśników. Dają olbrzymie pole do popisu, jeśli chodzi o różnorodność mąk, które można mieszać do woli i sprawdzać, który smak skradnie nasze serca.

Podział ról był prosty: ja mieszam ciasto, Staruszek obstawia stanowisko smażenia, a Dzieciaki biegną do ogrodu po miseczkę świeżych jeżyn. W takim teamie nie mogło się nie udać! A że efekt końcowy bardzo trafił w nasze gusta, postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym przepisem i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 2 czubate łyżki mąki z tapioki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 szkl wody lub pół na pół wody z mlekiem
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do smażenia

mus jeżynowy

  • ok 1 szkl jeżyn (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto na naleśniki robię tradycyjnie: zaczynam od rozbicia jajek, dodaję do nich słodzidło i sól, a następnie mąki naprzemiennie z wodą lub mlekiem. Kiedy ciasto jest gotowe, wlewam odrobine oleju. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dosypuję odrobinę maki. Jeśli zbyt gęste – dodaję więcej wody. Pamiętajcie, by naleśniki smażyć zawsze na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy uda się nawet ten pierwszy?

Bezglutenowe naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami. U nas był dziś prosty mus jeżynowy, który można przygotować z dowolnych owoców. Jeżyny wraz z miodem przerzuciłam do garnka o grubym dnie i podgrzałam na małym ogniu, by puściły sok. Chwilę pogotowałam, by zredukować jego nadmiar. Na koniec dodałam odrobine soku z cytryny i zmiksowałam na gęstą masę. Przed podaniem możecie przetrzeć mus przez sito, by pozbyć się pestek i uzyskać bardziej gładką konsystencję.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top
Korzystamy z ciasteczek do prawidłowego działania strony. Wszelkie informacje znajdziesz w Polityce Prywatności. View more
Cookies settings
OK
Polityka Prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Administratorem danych gromadzonych na stronie www.tylkomama.pl jest Magdalena Głowala, adres mailowy: lena@tylkomama.pl. Dane pozyskiwane przeze mnie na potrzeby strony to Twoje imię/nazwa oraz adres mailowy, które podajesz DOBROWOLNIE w zakładkach: - NEWSLETTER - FORMULARZ KONTAKTOWY - KOMENTARZE a także dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz wystawienia faktury w sekcji SKLEP. Dane te są bezpiecznie przechowywane i wykorzystywane przeze mnie w celu skontaktowania się z Tobą np. aby powiadomić o nowym wpisie na blogu. Nie udostępniam danych osobowych innym podmiotom! Jednocześnie informuję, że korzystam z serwerów cPanel.net, w związku z tym, adresy mailowe przechowywane na serwerach tych firm stają się automatycznie przedmiotem umowy o przeniesieniu przetwarzania danych. Korzystam również z narzędzia Google Analytics, które pobiera dane do tworzenia statystyk, w tym np. ilości wejść na stronę, itp., ale nie przechowuje danych poufnych. Używam narzędzia MailerLite w celu tworzenia stron reklamowych typu landing page z możliwością subskrypcji. System zbiera dane potrzebne do pobrania darmowych produktów cyfrowych (imię/nazwa oraz adres e-mail), a także zapisu do newslettera. Zapewniam możliwość  udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcję profilu społecznościowego. W tym celu wykorzystuję pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook oraz Instagram. W związku z przetwarzaniem przeze mnie Twoich danych osobowych, masz pełne prawo do prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłaś/eś taką zgodę, prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przeze mnie danych osobowych. Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się ze mną pod adresem lena@tylkomama.pl Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by pobrać mój darmowy produkt cyfrowy, zostawić komentarz pod artykułem, zapisać się do newslettera lub skontaktować się ze mną. Pamiętaj, że zawsze możesz zrezygnować z otrzymywania ode mnie wiadomości, klikając w link umieszczony na dole każdej wiadomości. Jest to równoznaczne z usunięciem przeze mnie danych z listy mailingowej. Pliki cookies i inne technologie śledzące Strona internetowa www.tylkomama.pl wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić wygodne korzystanie ze strony. Pliki Cookies pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie strony, zwiększając szybkość jej działania, a także bezpieczeństwo korzystania ze strony. Dzięki plikom cookies możliwe jest korzystanie z narzędzi analitycznych oraz marketingowych, jak również możliwość udostępniania materiałów poprzez serwisy społecznościowe, a także dodawanie i wyświetlanie komentarzy. Pliki cookies wykorzystywane są przez moją stronę za pomocą narzędzia Google Analytics (Google LLC) do śledzenia statystyk strony, takich jak ilość wejść na stronę, czas spędzony na stronie oraz rodzaj aktywności na stronie, kliknięcia w poszczególne podstrony itp., jak również rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony. Dane zbierane w ten sposób są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na identyfikację Użytkownika. Informacja o plikach cookies wyświetla się na dole strony wraz z przyciskiem umożliwiającym wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies. Kliknięcie przycisku jest równoznaczne ze zgodą na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.
Save settings
Cookies settings