BŁYSKAWICZNE CIASTECZKA BEZ GLUTENU, NABIAŁU I CUKRU

Najbardziej wyczekiwany w historii Rok Szkolny oficjalnie się rozpoczął. Dzieciaki wróciły do swoich szkół, kolegów z ławki i obowiązków, a rodzice do wymyślania pożywnych przekąsek na drugie śniadanie.

W tej kwestii spieszę Wam z pomocą i propozycją na pożywne ciasteczka bez glutenu, nabiału i białego cukru.

Są bardzo sycące i smaczne, a przy tym błyskawiczne w przygotowaniu. Można wzbogacić je o ulubione dodatki, dzięki czemu trafią w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Gotowi na kulinarną ucztę? Zatem zaczynamy.

SKŁADNIKI:

  • 200g czerwonej fasoli
  • 50g zmielonych migdałów lub ulubionych orzechów
  • 3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione dodatki: posiekane bakalie lub kawałki czekolady.

Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pokruszone kawałki czekolady lub bakalie i delikatnie łączymy z masą. Dłonie zwilżamy wodą, by ciasto się nie kleiło, odrywamy po kawałku i lepimy niewielkie kulki. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Można dodatkowo posypać wierzch orzechami. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Z podanych proporcji wyszło mi 10 ciasteczek średniej wielkości.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: