JABŁKA W ORZECHOWYCH KOŻUSZKACH

Jabłka w orzechowych kożuszkach to idealna przekąska dla wszystkich miłośników małego co nieco do kawy, którym przejadły się już świąteczne serniki i makowce. Wystarczy kilka składników i błyskawicznie możemy wyczarować niebanalny bezglutenowy przysmak. Dzięki temu, że jabłka w kożuszkach nie są wymagającą potrawą, będą idealne dla niespodziewanych gości. Sprawdźcie sami:

Jabłka w orzechowych kożuszkach – składniki:

  • ½ szkl orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej lub z amarantusa
  • 1 kopiasta łyżka mąki z tapioki
  • 1/2 szkl dowolnego mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Orzechy/migdały mielimy w młynku do kawy lub malakserze. Jajko ubijamy z mlekiem i syropem z agawy. Dodajemy zmielone orzechy, cynamon i mąkę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na talarki. Wycinamy ze środka gniazda nasienne. Zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane.

Gotowe jabłka w kożuszkach osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Smacznego!

tylkomama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top
%d bloggers like this: